ALICE (앨리스)- Zaman Yolcularının Güney Kore Portalı
ALICE (앨리스)- Zaman Yolcularının Güney Kore Portalı
“ama Mekân, Zamanı kaydeder.
Gülmeni, ağlamanı.
Mutlu ve üzgün olduğun zamanları…
Hepsi burada kayıtlı…”
ALICE
“- Hepsini bitirdik sıra Kore dizilerine mi geldi Wolky?
-Sen bilirsin hayatım ama konu “zaman yolculuğu” ilgini çeker diye düşündüm. Yeni bir bakış açısı, ne dersin?
– Hımmm,. Tamam, Zaman’a bir de uzak doğudan bakalım, hadi başlat o zaman!”
LEAGUE OF LEGENDS maceraperestlerinin efsanesi haline gelen Seul ve Pekin’deki final gösterileri, Psy’ın Gangnam Style klibindeki çılgın müziği ve dansı tüm dünyanın ilgisini çekerek, takipçilerini Uzakdoğu’nun kendine has eğlence dünyasına sürükledikten sonra, bir alt kültür haline gelen K-POP hızla etkisini arttırmaya devam ediyor. Can’ın LOL’ün dünyasından açtığı pencere beni de büyüledi ve Twitch’de masa üstünde zıplayarak program yapmasam da, en azından final showlarını ve müziklerini takip ediyorum. Moda dünyası da bu rüzgârın etkisine çoktan girdi. Tabii bir de Kore mutfağının hastası olan Wolky var. Yakında çekik gözlerle dolaşıp kelimeleri uzatmaya başlarız.
Güney Kore, drama türünde iyi işler çıkarıyor. Birer sosyal deney niteliğinde olan kısa filmleri hızla viral oluyor. Ülkemizde de çok beğenilen ve seyrederken gözyaşlarımızı tutamadığımız, Aras Bulut İynemli’nin oynadığı“7. Koğuştaki Mucize”, aynı adı taşıyan bir Güney Kore yapımı “Miracle in Cell No 7” filminin uyarlaması. Tüm bunların yanında bilimkurgu ve “zaman” temalı işler de yapmaya başladılar.
ALICE (앨리스)
Netflix’te yayınlanan Güney Kore yapımı bilimkurgu dizisi. O da bizim koleksiyonumuza dâhil oldu. Açıkçası blogda yazacak kadar hoşlandım. Alice, her anlamda doğu batı karışımı bir bilimkurgu. Hoş bir karma olmuş. Oyuncuların en telaşlı anlarında bile, evlerine girerken ayakkabıyı çıkarıp terlik giymeleri gibi, geleneksel özellikler gösteren sevimli detayları da var. Müzikleri bana gençliğimin Eurovision yarışmalarındaki şarkıları hatırlattı. Bölümlerin açılış ve kapanış mixleri etkileyici ve nostaljikti. Bütün bu geleneksel akışın yanında, Alice binası, ajanların kullandıkları ekipmanlar ve jenerik teknolojik olarak etkileyici tasarıma sahip. Sadece, konuşmalarının ve beden dillerinin kültürel biçimine alışmanız gerekiyor. Eğer toplumsal kültürleri konuşma ve yazıyla özdeşleştirirsek, batı dünyası el yazısında da konuşmasında da kıvrak, dairesel ve geçişlidir. Uzak doğu kültürü ise keskin, köşeli ve kesitler halinde yazar ve konuşur. Aradaki fark, izlerken algınızı etkiler.
Dizi yeni olduğu için spoiler vermemeye çalışarak özetleyim.
Eğer “Dark” ve Westworld” dizisini ve “Predestination” filmini seyrettiyseniz konu ve olay örüntüleri hatta replikler bile size çok tanıdık gelecek. Fakat, Alice onlar kadar karmaşık değil ve daha anlaşılır bir akışı var. Schrödinger’in kedisini de bir süredir duymadıysanız burada özlem giderebilirsiniz.
Hikâyemiz 2010- 2020- 2050 yılları arasında gezinen zaman yolcuları üzerine kurulu. Alice, zaman yolcularının seyahat merkezi. 2050 yılındaki varlıklı insanlar zamanda portal açarak geçmişe giden bu yapıyı kuruyorlar. Burada çalışan ajanlar müşterilere refakat etmenin yanında zamandaki olayların akışını ve davranış ihlallerini de denetliyorlar. Hikayeye dâhil olan “kehanet” denilen bir kitap ve “usta” olarak anılan gizemli bir kişi var. Tüm bunların merkezinde bir kadın ve bir adamın çocukluğu, gençliği, yaşlılığı, anneliği, babalığı ve evlatlığı gibi süreçleri de devreye giriyor. Dikkatle izlerseniz farkedebileceğiniz mantık hataları var. Buna rağmen, her duygunun ve aksiyonun dozu çok güzel harmanlanmış. .
Bilim Kurgu Dünyası
Daha önce de yazmıştım. Bilimkurgu iddialı bir alandır. Usta oyunculuklardan, etkileyici dekor ve kostümlerden, başarılı bir yapım ve çekim ekibinden daha fazlasını ister. Özellikle hikâyenin kurgusunun ve bunların akışındaki tutarlılığın önemi büyüktür. Aralardaki zenginleştiren maceralar sürükleyiciliği arttırsa da hikâyenin başlangıcı ve sonu çok önemlidir.
Dizi bittiğinde, Wolky’nin ifade ettiği gibi, yeni olmasa da daha önce öğrendiğim bir bakış açısını hatırladım. Çocukluğumda her hafta aldığım , adı “bilinmeyen” olan dergide bir makale okumuştum. Makale, bir evde sallanan sandalyede otururken görülen bir hayaletten bahsediyordu. Araştırmacılar hayaletin, o bölgede yıllar önce yaşayan biri olduğunu teyit etmişti. Evin çevresindeki elektrik trafolarından kaynaklanan, yoğun manyetik alan nedeniyle görüntülerin ortaya çıktığı anlaşılmıştı. Konu ile ilgili yapılan bilimsel açıklama aklımda kaldığı kadarıyla şöyleydi:
“Mekân ışık aracılığıyla hayatı kaydeder. Tıpkı fotoğraf çekmek ve film kaydetmek gibidir. Mantığı aynıdır; ışığın o zaman birimindeki moleküllere bıraktığı izler o mekânda sonsuz bir döngüde asılı kalır. Zaman içinde evrende negatif kayıt olarak dolaşan bu görüntüler, manyetik bir alana rastlarsa, karanlık oda ya da video oynatıcı etkisi oluşur ve biz ışığın gezinen kayıtlarını “hayalet” sanırız. Aslında sadece zamanının büyük bir kısmını orada geçiren bir hayatın yansımasıdır.”
Çok şey biliyoruz ama birçoğunu unutuyoruz. Hatırlayabildiklerimiz mirasımız 🙂
Alice sizi sihirli zaman yolculuğuna çıkaracak. Dizi bittiğinde, en kötü ihtimalle Kore dilinde “Dedektif” (형사 Hyeongsa ) ve “Profesör”( 교수 – gyosu) kelimelerini kesinlikle öğreneceksiniz.
Keyifli seyirler…
REPLİKLER
“Anılar ve hisler zayıflar ve zaman içinde unutulurken, mekan ilginç bir şekilde zamanı kaydeder demişti.”
“Zaman yolculuğunun, birçok insanı mutlu edeceğini sandım. Kalp kırıklarını onarabileceğini ve pişmanlıkları geri alabileceğini sandım. Ama yanılmışım. Yaralar ve kederler, geçmişin tasaları ve çaresizlik hepsi gerekliymiş. Kederli geçmişi silmek için zaman yolculuğunu icat ettim. Ama sadece saplantı ve arzulara yol açtı.”
“Senin suçun değil, acı çekenleri iyileştirmeye çalışıyordun.”
“Yeterince gelişmiş bir teknoloji sihirden ayırt edilemez.” Arthur C. Clarke
“Bilim, erkeklerin birer çocuk gibi oynayıp kendi parmaklarını kestikleri kenarları keskin bir araçtır.” Sir Arthur Eddington
“Kaderde tesadüf yoktur. İnsanlar kendi yarattıkları kaderle bir gün elbet yüzleşir.” Thomas Wilson
“ Tahmin edemediğin zaman, sana daha çok zaman verir.” Horace
“ Unutma, bugün bir daha asla yaşanmayacak” Dante
“Geçmişin yasını tutma, bir daha geri dönmez. Akıllıysan bugünü geliştir, o sana ait” Henry Wadsworth Longfellow
“Hoş da olsa geleceğe güvenmeyin, ölü geçmiş, ölülerini gömsün! Harekete geçin, yaşayan şu anda davranın !” Longfellow
“Hayatı yaşamanın sadece iki yolu var. Biri, hiçbir şey mucize değilmiş gibi yaşamak. Diğeri de sanki her şey bir mucizeymiş gibi.” Albert Einstein
“ Zaman hayatınızın madeni parasıdır. Sahip olduğunuz tek para da odur ve nasıl harcanacağına yalnız siz karar verebilirsiniz.” Carl Sandburg
“Her şey zamanla netleşir. Zaman hakikatin babasıdır.” Masa
“Zaman bir insanın harcayabileceği en değerli şeydir.” Theophrastus
“Düne geri dönemem çünkü o sırada bambaşka biriydim.” Alice Harikalar Diyarında
“ Hiçbir şey “buradan” daha iyi değil” Cherie Carter –Scott
“ Dans eden bir yıldız doğurabilmek için kaos olmalıdır insanın içinde.” Friedrich Nietzsche
“Geçen zaman kaybolmuştur, tembelliğin ve uyuşukluğun kurbanıdır ve onu koruyacağına dair yemin etsen de koruyamazsın.” Jean-Paul Sartre
“Sevgi her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi umut eder, her şeye dayanır.”
“Mutlu bir hayat için elimden geleni yapacağım.”
DİZİ KÜNYESİ
Adı : ALICE 앨리스
Tür: Bilim kurgu, Romantik
Yöneten: Baek Soo-chan
Başrolde: Kim Hee-sun, Joo Won
Menşei : Güney Kore
Sezon: 1
Bölüm: 16
Bir cevap
[…] bilinmeyen bir gelecekte, gizemli bir departman için çalışan, “Zaman Yolcusu” Ajan John’un hikayesi. Bu zamansal ajan, Fiyasko Bombacısı olarak bilinen, 1975 yılında […]