1983- Gerçekler Önce Gelir

booksiay

1983- Gerçekler Önce Gelir

1983

1983

“Bir koyun tarafından komuta edilen aslan ordusundan korkmam; ama bir aslan tarafından komuta edilen koyun ordusundan korkarım.”

Büyük İskender

Distopya ve polisiyenin harmanlandığı bir alternatif gerçeklik dizisi de Polonya’dan. Sovyetler Birliği yıkılmasaydı ve Polonya’da komünizm sürseydi ne olurdu? bu sorunun seçeneklerinden birini kurgulayan 1983 dizisi, konusu bakımından politik bir seri.

Ülkemizin de dahil olduğu platformalardan Netflix ’in, dünyaya açılımına hızla devam ederken yarattığı ilk Polonya orjinal serisi olan dizinin birinci sezonu sekiz bölümden oluşuyor.

1983 & 1984

İzlerken Orwell’ in romanından sadece bir rakam farkla benzer hikayeye dönüştüğünü göreceksiniz. Kurgusal anlamda ve sinematografik anlamda etkileyici bir yapım olmuş.

Herhangi bir şeyi izlerken ya da okurken rakamlara özel bir ilgim vardır. İsminin de rakamlardan oluştuğunu düşünürsek, dikkatli izleyicilerin ilk sahnelere odaklanması iyi olur. Baştan söylemiş olayım!

Polonya’da Zaman Paradoksu

Reklamlar

Kurguya gelince; 12 Mart 1983 tarihinde Polonya’nın Varşova, Gdansk, Krakow şehirlerinde eş zamanlı terör saldırıları olur ve tüm ülke, Birleşik İşçi Partisi’nin liderliğinde bir araya gelir. Her şeyi kontrol eden, gözetleyen bir devlet yapısı kurulur. Hikâye adını saldırıların olduğu bu tarihten alıyor. Hemen sonrasında ekrandaki sayaçta  2003-1003- 1903- 1983 tarihlerini görüyoruz.

20 yıllık barış ve refah ortamının ardından 2003 yılına gelindiğinde rejim liderleri, 1980’lerde muhaliflerle planlanan ve Polonya’yı tamamen değiştirecek, ülkede ve hatta tüm dünyada yaşayan her bir vatandaşın hayatını etkileyecek, gizli bir planı yürürlüğe sokmaya karar verir. Polonya tamamen bir polis devletine dönüşür, otoriter bir rejimle yönetilerek halkın özgürlüğü kısıtlanır.

Kajetan

Reklamlar

Bir hukuk öğrencisi olan Kajetan  ve bir polis müfettişi olan Anatol Demir Perde’nin ayakta kalmasına ve Polonya’nın baskıcı bir polis devleti himayesinde yaşamasına neden olan bu gizli anlaşmanın varlığını keşfeder. Bu keşif, ülkeyi yeni bir devrimin eşiğine taşıma potansiyeline sahip ve iktidar bu sırrı korumak için her şeyi yapmaya hazırdır.

Komplo teorilerini, gizli servis aksiyonlarını, derin devletleri ve ortaya çıkmayı bekleyen devlet sırlarını seviyorsanız 1983 tam size göre.

Meraklılarını düşündürecek türden…

1983 / www.booksiay.com

REPLİKLER

“Anlıyorum, intikam ihtiyacı bu. Dövülen bir köpek bile eninde sonunda sahibini ısırır”

“Ölünce ödüllendirileceğine mi inanıyorsun, benden görmeyeceğin merhameti Tanrı’nın göstereceğine? “

“Pasif direnişte kararlı mısın? Bu yüzden kaybedeceksiniz!”

“İnsan doğası gereği yanılır, buna kanun kurucular da dâhil”

“Hayatta kalma içgüdüsü senin ailende çok derin. Kanınızda var”

“Asıl sorman gereken sorular şunlar; ulusumun geleceğini şekillendirmek mi istiyorum yoksa her şeyin yıkılmasına tanık olmak mı?”

“İnsanın yanılabilirliğine kayıtsız olan nedir? Gerçekler!”

“Ölümlülerin tanrılara meydan okuyabilmesinin tek yolu gerçeklerdir”

“Gerçek önde gelmelidir, özellikle adaletin sağlanamadığı durumlarda!”

DİZİ KÜNYESİ:

Adı: 1983

Yönetmen: Joshua Long

Oyuncular: Agnieszka Glinska, Robert Wieckiewicz, Maciej Musiał

Ülke: Polonya

Orijinal kanal: Netflix

Başlangıç Tarihi: 2018 / Dram, Tarihi

Sezon: 1

Bölüm: 8

 

Bir cevap

  1. […] “Söylediğimiz her yalana gerçeği borçlanırız” […]

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!