TENET – İçgüdülerin Gücü Adına!

booksiay

TENET – İçgüdülerin Gücü Adına!

TENET

TENET

-Senin bakış açından sen yakalıyorsun ama kurşunun bakış açısından düşürmüş oluyorsun

-İyi de neden sonuçtan önce gelir!

-Hayır, sadece biz zamanı böyle görürüz.

-Özgür irade ne olacak?

Akıl yürütme yöntemlerinden biri olan “Tümdengelim” de geçerli doğruluğu temel alarak, genel ilkelerden hareket edip olaylar hakkında tek tek yargıya ulaşmaya çalışırız. Bu akıl yürütme biçiminde genelden özele gideriz. Bunun tam tersi olan “Tümevarım” yöntemi ise bizi başlangıç ilkelerine götüren akıl yürütme biçimidir. Özelden genele, parçalardan bütüne doğru yapılan bir akıl yürütmedir. Komplo teorileri ve aksiyonla dolu bir bilimkurgu filminden, matematik ve mantık sularına nereden geldik diye düşünmeye başladınız bile.

Tenet , Christopher Nolan ’ın didaktik çalışmalarından sonuncusu.

Inception ve Interstellar filmlerindeki “Zaman” odaklı senaryolarına yeni bir bakış açısı ekleyen bilim kurgu filmi. Christopher Nolan, Tenet filminin senaryosunu yazarken ve yönetirken kurguyu ve olayların akışını bu akıl yürütme yöntemlerini eşzamanlı uygulamış.

Entropi

Nolan, Inception filminde “Zaman”ı bilinçaltı ve rüyalarda yönetiyordu. Interstellar filminde ise uzay / dünya düzleminde beşinci boyuta kadar sıçrayıp, tüm olasılıkları, geçmiş ve gelecek düzleminde yönetiyordu. Tenet filminde ise oldukça sıradışı bir şey denemiş. Film iki katmandan oluşuyor. Hikâyenin ve kahramanların, zamanda ileriye doğru oluşan sahneleri ve aynı sekansta zamanın geriye doğru akarken oluşan sahneleri. Dikkatli izleyiciler, aynı sahnede bulunan karakterlerin ve cisimlerin hareketlerinin ivmelerinden bunu çok net görebilecekler. Ustalıkla çekilmiş bu kesişme noktalarında dâhiyane bir iş çıkarmışlar. Fizikçiler ve kuralcılar “Entropi ”nin başına gelenlere çok şaşıracak.

TENET / BOOKSIAY

Palindrom

Reklamlar

Tenet kelimesi bir palindrom. Palindrom, sayılar ve sözcüklerde tersten okuduğunuzda da aynı veriyi elde ettiğiniz öbeklere deniyor. Bizim “ey edip adanada pide ye” cümlesi hepinizin sıklıkla duyduğu örneklerdendir. Bu tip öbeklerin dünyaca ünlü olanı ise “Sator Square” adı verilen sihirli karenin kelime öbekleridir. Bu kelimeler “sator arepo tenet opera rotas” dır. Nolan ‘ın labirentinde gezerken bu kelimelerin hepsine rastlayacaksınız. Biraz dikkatli olmanız yeterli.

Dikkat filmi izlemediyseniz bundan sonrası spoiler içerir:

Reklamlar

Baş kahraman Martin Donovan karakteri zaman döngüsünün kesişim noktası. Kelimeden gidersek  “TE” ve “ET”in birleşim noktası olan “N” yi temsil ediyor. Döngüdeki zaman akışının turnikesi.

İnancı ve güvenilirliği için bir testten geçen Donovan yani “The Protagonist”,  Entropi”yi tersine çevirebilen tehlikeli bir örgütün peşine düşmekle görevlendirilen kişi rolünde.

Onu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise, zaman tanrısının kötü çocukları olan, iyi planlanmış komploların baş düşmanı: İÇGÜDÜLERİ.  

Filmde sıklıkla “en büyük silahımız bilgisizliğimiz” cümlesini duyacaksınız.

Bulmaca ve kurgu ustalığını giderek arttıran Christopher Nolan, görüntü, ses ve zaman üçlüsüyle birlikte yarattığı büyülü labirentlerinde sizi yine çıkışları bulmaya zorlayacak.

Keyifli seyirler

ALINTILAR:

 “Senin için sahip olduğum tek şey bir kelime: TENET

Doğru kapıları açacağı gibi bazı yanlış kapıları da açacak. Dikkatli kullan.”

“Silahımız bilgisizliğimizdir.”

“Bu kurşunlardan biri bizim gibi, zamanda ileri hareket ediyor. Diğeri ise geriye hareket ediyor.

“Entropisi geriye doğru akıyor. Bizim gözümüzde hareketi geri çevrilmiş.

“Biri gelecekte bunları yapıyor. Bize geri gönderiyorlar”

“-Elini oraya koymasaydın, kurşun hareket etmezdi. Kaydı hangi yönde oynatırsak oynatalım bunu sen mümkün kıldın… Anlamaya çalışma, hisset!

-İçgüdü! Anladım…”

TENET / BOOKSIAY

FİLM KÜNYESİ

Yönetmen:        Christopher Nolan

Yapımcı:              Emma Thomas, Christopher Nolan

Senarist:             Christopher Nolan

Oyuncular:         John David Washington, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Elizabeth Debicki,

Dağıtıcı:               Warner Bros. Pictures

Çıkış tarihi:         26 Ağustos 2020

Süre:                     151 dakika

TENET / BOOKSIAY

 

2 cevap

  1. […] yaratıcılığıyla zorlamaya devam eden bir Christopher Nolan filmi. Interstellar ve Tenet gibi kariyerinin en başarılı yapıtlarından biri olan film, hem hikayesi hem de tekniği ile […]

  2. […] biri. Inception, Intersellar gibi unutulmaz filmlere imza atan kardeşler bu yıl da “Tenet” filmini sinema dünyasının yeni dönüm noktasına […]

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!