MR. ROBOT – İnsanın En Büyük Labirenti

booksiay

MR. ROBOT – İnsanın En Büyük Labirenti

MR. ROBOT – İnsanın En Büyük Labirenti

Mr. Robot

“Dünya tehlikeli bir yer Elliot, sadece kötü olanlar yüzünden değil.

 Yanlışları görüp de bir şey yapmayanlar yüzünden.”

Evren’in varlığı insana endekslidir. İnsanın “zihni” evrenin tam ortasındadır.

Beyin adını verdiğimiz komuta merkezi, bilgilerimizin ve algılarımızın ışığında gerçeklik olarak düşündüğümüz evrenimizi yaratır. Hepimiz yarattığımız bu labirentin gerçeklik olduğunu düşündüğümüz koşullarında yaşamımızı sürdürürüz. Çıkışı bulanların nereye gittiği hakkında ise hiçbir fikrimiz yok.

Eğer bir zihin farklı dinamiklerle çalışıyorsa “O”nun yarattığı evren bizim evrenimizle aynı olur mu? Diziyi izlerken “Mr Robot ’un evrenini” bu soruya göre değerlendirin. Elliot’un “EX – IT” durumu, gerçekliğinizle ne kadar bağdaşıyor ona göre karar verin.

Mr. Robot & Elliot

Mr. Robot, Sam Esmail tarafından yazılan ve yönetilen bir televizyon dizisidir. Esmail, projeyi başlangıçta bir sinema filmi olarak düşünmüş, fakat hikâyesini sadece iki saatlik bir filme sığdıramayacağını fark edince dizi formatına çevirmiş.

Ana karakterimiz Elliot Alderson depresyon, sosyal anksiyete bozukluğu ve Çoklu Kişilik Bozukluğu ile boğuşan, gündüzleri siber güvenlik uzmanı olarak çalışan bir hacker’dır.

Reklamlar

Elliot ve “Mr. Robot” “F- Society” adını koydukları bir grupla, dünyanın en büyük şirketler topluluğu olan E Corp’un finansal verilerini şifreleyerek, tüm borç kayıtlarını yok etmeyi amaçlarlar.

Sam Esmail & Quentin Tarantino

Reklamlar

Quentin Tarantino filmlerini seviyorsanız Sam İsmail yapımları sizin için yeni bir bakış açısı yaratabilir. Esmail ’in yapımlarındaki ( Mr. Robot , Homecoming ) uzun ve çarpıcı diyaloglar, abartılı sahneler, geçmişe ve popüler kültüre yaptığı göndermeler, dekoratif ve estetik unsurlar, hikâyelerindeki kurgunun başarılı bütünselliği Tarantino’nun filmleriyle ortak özellikler taşıyor.

Mr. Robot, zaman zaman şaşırtsa da sabırla izleyenlerin hayranlık duyacağı kendine has bir çekim tekniğiyle oluşturulmuş.

Sindirebilmek için aralıklı izlemekte fayda var. Özellikle 2. Sezonu seyrederken sabrınızın sınırlarında gezinebilirsiniz. Ancak, finali görmeye değer. Hikâyeyi bütünde görmek için pes etmeyin, yola devam edin.

Sahnelerde arka planlara da göz atmayı unutmayın, ustalara saygı için dizi boyunca gözünüzün ucuna takılacak kitaplar, afişler, objeler, grafiti ve duvar panolarına dikkatle bakın derim. Özellikle 80’ler ve 90’ların çocukları ve gençleriyseniz müziklerle birlikte incelikle yerleştirilmiş birçok detay olduğunu fark edeceksiniz.  

Mr. Robot dizisinde  her sezonun ve bölümün isimleri bilgisayar etimolojisiyle kodlanmış:

1. Sezon “yazılım” kodlarıyla, 2. Sezon “güncelleme” versiyonlarıyla, 3.Sezon “donanım” kodlarıyla, 4. Sezon İstemci Hata HTTP Durum Kodlarıyla isimlendirilmiş. Bilgisayar kullanıcılarının kolaylıkla kavrayabileceği bu kodların adlandırıldığı her bölümde, “beşeri ve duygusal” bir karşılık bulunuyor. Sadece “ Delete” tuşundan yola çıktığı düşünceler zincirine şaşırıp kalacaksınız.

Bakış açısı çekimi POV (Point of view):

Tarantino’dan alışık olduğumuz bu yöntemi oldukça geniş bir yelpazede kullanan Esmail, bizi ters köşe yapan görüntülere de alıştırıyor.

Kameranın karakteri takip ettiği çekim tekniği (The Tracking Shot):

Esmail bu tekniği de geliştirerek yatay takibe dikey takibi de eklemiş. Karakterleri takip ederken mekânların tavanını duvar aralıklarını bile kullanıyor. Bazı sahnelerde gerçekten bir labirente yukarıdan bakıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

Tanrısal Bakış Açısı (The God’s Eye Shot):  

Her şeyi uzaktan ve de bütünüyle izlerken odanın tüm köşelerini ya da evin tüm odalarını görmek mümkünken, aynı anda farklı işlerle uğraşan insanları da bütünlüklü bir biçimde izleyebiliyorsunuz.

Aşırı yakın plan (The Extreme Close-up):

Oyuncuların dudak, parmak, göz gibi küçük parçaları gösterilerek uygulanan çekimler dizinin başarı kriterlerinden birini oluşturuyor. Gerçekten her birinde tek sahnede çok şey anlatmayı başarmışlar. Oyunculuk seviyesi en üst seviyede.

Ansambl oyuncu kadrosu:

Aşağı yukarı eşit öneme sahip bir oyuncu kadrosu var. Olaylar Eliot ve Mr. Robot karakteri etrafında dönse de sezonların ve bölümlerin öne çıkan birçok ismi var.

4. sezon 7. Bölüm:

Esmail sizi 5 perdelik teatral bir sorgulama ile şaşırtıyor. Bölümün adı “Proxy Authentication Required” . Eliot ’un kimlik sorunlarıyla yüzleştiği bölüm bitince “şimdi biz “Shakespeare” mi izledik?”  diye düşüneceksiniz.

The Great Hack, The Big Shot ve Snowden gibi yapımlarda değinilen siyasal, ekonomik, teknolojik, toplumsal sorunlara odaklanan dizi, bireysel travmalar, psikoloji ve felsefenin yanı sıra zaman olgusu, paralel evren gibi temalara da yer veriyor. Matrix, The Man İn The High Castle, Fight Club gibi yapımların meraklıları kaçırmasın.

REPLİKLER

 “Bir kapı kapanırsa bir pencere açılır.”

 “Nereye dönsek gördüğümüz tek şey insan dediğimiz mahlukun kötülüğü. Her gün haberleri açıyoruz, liderlerimiz bilim insanlarımız, dinlerimiz, bize sürekli olarak dünyamızın çöktüğünü, sorunun biz olduğumuzu söylüyor. Bütün yanlışların kökeninde biz varmışız ve kurtuluş şansımız yokmuş. Bu bize o kadar çok söylendi ki kendimizden nefret etmek anormallik değil, tanrı vergisi olarak görülüyor. Ama ben dünyadaki kaosa düzen getirmeye çalışırken hiç düşünmeksizin parmağını bana doğru sallıyorsun!”

“Haklısın hepimize şansımızın olmadığı söyleniyor. Ama yine de direniyoruz. Parçalanıyoruz ama devam ediyoruz. Bu bir kusur değil bu bizi biz yapan şey. O yüzden hayır! Bu dünyadan umudumu kesmeyeceğim.”

 “Sen çok uzun süre bakmışsın o bilgisayar ekranına kardeşim”

“Bizi insanlığın görüp görebileceği en derin uykuya dalmamız için hipnotize ediyor.”

“Bir adama silah verirseniz bir bankayı soyabilir fakat bir adama banka verirseniz dünyayı soyabilir.”

 “Hileli seçimlerimizden değil mal, mülk, paramızdan bahsediyoruz. Yeni bir şey söylemiyorum. Bunu neden yaptığımızı biliyoruz. Açlık Oyunları romanının bizi mutlu ettiği için değil uyuşturulmuş olmak istiyoruz diye yapıyoruz. “

“Bu kaderimdeydi, aldığım her karar beni bu çizgiye yaklaştırdı. Bu çizgiye, geriye kalan son çizgiye.”

 “Gerçek cesaret, kendine karşı dürüst olabilmek.”

 “Korkmanın akıllılık olduğu zamanlar vardır kardeşim, aptallık olduğu zamanlar da.”

“Duvarlarının üstünden bakmaya çekiniyorlar. Görebileceklerinden korkuyorlar.”

“Yolumuzu önceden belirlemiyoruz. Yani, rüzgâr bizi nereye götürürse oraya gidiyoruz.”

 “Ben sadece isimsizim. Sadece yalnızım, normal olmak için neler vermezdim.”

“Dünyanın kendisi bile büyük bir aldatmaca. Birbirimizi fikir gibi maskelediğimiz saçmalıklara doldurmaktan, sosyal medyada samimiyet taklidi yapmaktan başka ne yapıyoruz.”

“İnsanlar etrafta dolaşıp, nefretin ne olduğunu bildiklerini düşünüyorlar. Kimse bilmez, ta ki kendinden nefret edene kadar.”

“Vanilyalı latteler içeceğim. Bu andan itibaren açıksız bir hayat süreceğim. Kusursuz labirentimi korumak için her şeyi yapacağım.”

 “- Bunları yaparak neyi başarmayı umdun?

  • Dünyayı kurtarmak istedim.”

“Bu, kendimi korumanın tek yolu: Onlara asla kaynak kodumu göstermemek. Kendimi kapatmak. Beni kimsenin bulamayacağı soğuk, kusursuz labirentimi yaratmak. Ama artık daha normal olacağım. Belki kız arkadaşım bile olabilir. Onunla birlikte aptal Marvel filmlerine gideceğim. Spor salonuna yazılacağım. Instagram’da bir şeyleri beğeneceğim. Vanilyalı latteler içeceğim. Bu andan itibaren açıksız bir hayat süreceğim. Kusursuz labirentimi korumak için her şeyi yapacağım”

“Öfkelenecek çok şeyin olduğunu biliyorum ama bunu kendine saklaman ve hep yaptığın gibi sessiz kalman sana bir fayda sağlamayacak. Derinlerdeki acı. İşte üzerinde çalışmamız gereken yer orası..”

“Ev geldiğin yer değil, olduğun yerdir.”

“Ev kalbinin olduğu yerdir.”

*******

“Kontrol sahibi olup olmadığımızı nasıl bileceğiz?

Sadace önümüze gelen şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, olay bu.

Sürekli iki seçenekten birini seçmeye çalışıyoruz. Tıpkı bekleme salonundaki iki tablo gibi.

Yada Coca-Cola ve Pepsi.

McDonald’s veya Burger King.

Hyundai veya Honda ?

Hepsi aynı bulanıklığın parçası, değil mi?

Odak dışında kalan bulanıklık.

Seçimin yanılması.

Yarımız kendi istediğimiz kablolu yayın, doğalgaz ve elektrik şirketini bile seçemiyoruz.

İçtiğimiz su, sağlık sigortamız.

Seçebilseydik bile fark eder miydi ki ?

Eğer tek seçim şansımız kılıç ve kalkan arasında oluyorsa bu nasıl seçimdir?

Aslında aynı değiller midir?

Hayır, seçimler bizim için tayin edilmiş uzun zaman önce.”

****

“Tanrının yaptığı bu mu? Yardım mı ediyor? Söyleyin bana suçlu olan dışarıda serbestçe dolaşırken tanrı neden sebepsiz yere ölen masum arkadaşıma yardım etmedi? Tamam peki, bir defalık şeyleri unutalım. Onun adına yapılan onca sayısız savaşa ne dersiniz? Tamam, peki. Gelişigüzel, anlamsız cinayetlere geçelim, olur mu? Onun yüzünden içinde boğulduğumuz ırkçı, cinsiyetçi korku çorbasına ne dersiniz? Ve İsa’dan bahsetmiyorum. Kontrolü ele almak için teşkilatlandırılan dinden, ayrıcalıklı gruplardan bahsediyorum. Uyuşturucu satıcıları insanları uyuşturucunun umuduna kaptırır onu takip edenler cahilliklerini tutmakta kararlı bağımlılardan başka bir şey değiller. Düzenin, gücün, bütün dinlerin bizi yönetmek isteyenler, şarlatanlar adına bizi bölmek amacıyla yayılan bulaşıcı bir hastalık olduğu gerçeğine inanmaktan korkan bağımlılar. Biz sadece onların kötü bir şekilde yazılmış bilim kurgularının fanatikleriyiz. Eğer kendi hayali arkadaşımı dinlemiyorsam sizinkini neden dinleyim ki? İnsanlar ibadetlerinin mutluluk için bir çeşit anahtar olduğunu düşünüyor. Ama sadece size sahip oluyor. Bu çarpık gerçekliğe inanacak kadar deli değilim.”

Mr. Robot

MR ROBOT DİZİ KÜNYESİ

Tür:                                                       Drama, Cyberpunk, Psikolojik gerilim

Proje tasarımcısı:                            Sam Esmail

Yapım/ Yönetmen :                        Sam Esmail

Senaristler :                                       Sam Esmail, Randolph Leon, Kyle Bradstreet, Adam Penn, Kate Erickson, Matt Pyken, David Iserson

Oyuncular:                                         Rami Malek, Christian Slater, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström

Sezon sayısı:                      4

Bölüm sayısı:                    45

İlk Gösterim :                    27 Mayıs 2015  

 

Bir cevap

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!