MELEKLER VE ŞEYTANLAR- İyi Bir Komplo Teorisini Kim Sevmez

booksiay

MELEKLER VE ŞEYTANLAR- İyi Bir Komplo Teorisini Kim Sevmez

Melekler ve Seytanlar

MELEKLER VE ŞEYTANLAR

Bazılarımız İsa’ya, bazıları Mekke’ye dua ediyor, bazılarımız ise atomdan küçük zerrecikleri inceliyor. Sonuçta hepimiz, bizden daha büyük olan gerçeği arıyoruz.                                                                             

Dan Brown

Robert Langdon’la henüz tanışmadıysanız benim size önerim en kısa sürede 5 kitaplık harika serisini okumanızdır. 5 kitap hakkında sırayla düşüncelerimi yazacağım ama bu seriye özel birkaç şey söylemek istiyorum.

Dan Brown kitapları okumaya başladığınızda çorap söküğü gibi ilerler, o yüzden arasından ufak bilgiler almak okuma heyecanınızı kaçırabilir. Bu durumun önüne geçmek için kitapların sadece ana hatlarına değinip onlar hakkında tadımlık bilgiler vermeyi düşünüyorum.

MELEKLER VE ŞEYTANLAR

Serinin ilk kitabı Melekler ve Şeytanlar

Din-bilim tartışması ile özellikle Vatikan ve İlluminati kardeşliği hakkında iyi kurgulanmış bir komplo teorisini anlatıyor.  

Katolik Kilisesi ile tarihte yaşadıklarının intikamını almak isteyen İlluminati kardeşliği, Cern’de üretilen bir karşı maddeyi çalıp Vatikan’ı havaya uçurmak istemektedir. Bu süreçte konklav için bir araya gelen papalardan dördünü kaçırıp onları dört element ambigramı ile damgalayarak kiliseye karşı bilimin üstünlüğünü göstermek istemektedirler. Robert Langdon-Harvard’lı simge bilim profesörü- ve Vittoria Vetra,-Cern’li bilim insanı- heykellerin ve simgelerin gizli mesajlarını çözüp aydınlanma yoluna ulaşmaya çalışacaktır.  

Vatikan, Katolik mezhebinin yönetildiği Roma’da bulunan dünyanın en küçük bağımsız devletidir.
Reklamlar

Katolik, kelimesi evrensel anlamına gelir ve Katolik Kilisesi 1,2 milyar mensubuyla Hristiyanlık dininin en çok mensubu olan mezhebidir. Papa, Katolik kilisesinin lideridir ve kardinallerin Sistine Şapelinde oylarıyla seçilir. Konklav denilen bu işlemde kendilerini oraya kapatırlar bu işlem şeytanın içeri girmemesi düşüncesiyle yapılır, kitabın adındaki Şeytanların burdan geldiğini düşünüyorum. Konklav kelime anlamı olarak içbükey anlamına gelir ve matematikte konkav diye çok kullanırız.  

İlluminati

MELEKLER VE ŞEYTANLAR

İlluminati, aydınlanmışlar anlamına gelir, bu aydınlanmanın bilimin ışığıyla olduğunu söylemektedirler. Gerçekliğinden hiçbir şüphe duyulmasa bile tam olarak neye hizmet ettiği soru işaretidir.

Kendi içinde gizli bir örgüt olmasından ötürü hep merak edilirler ve bu sebepten hakkında bir sürü asılsız teori ortalıkta gezinmektedir.  

Cern

Reklamlar

Türkiye’nin de ortak üyesi (2015) olduğu parçacık fiziği laboratuvarıdır. Kitapta bahsedilen Higgs Bozonu (Tanrı Parçacığı), gerçekten bu kadar büyük bir patlamaya sebep olabilir mi? Sorunun cevabını Cern’li araştırmacılar veriyor “Evet” olabilir.

Cern silah üretmiyor sadece Büyük patlama teorisi için gramın milyarda biri kadar üretiliyor bu maddeden. 

Kitabı okuduktan sonra akıllara tabi ki şu soru geliyor, kitapta anlatılanlar doğru mu? 

Öncelikle, kitapta geçen yerler, heykeller, İlluminati kardeşliği kesinlikle doğru. Asıl soru kilise ve illuminati arasında böyle bir çekişme var mı? İkisi arasında bir çekişmeden kesin kanılara dayandırılarak söz edilemez fakat zamanında kilisenin bilime karşı olduğu klise tarihinde dahi skolastik düşünce olarak söylenir. Engizisyon mahkemelerinin akıbetini az çok herkes bilir.

Günümüzde böyle bir düşüncenin olmadığı aşikâr, hatta Papa Jean Paul 2000 yılında kilisenin bilim konusunda düştüğü hatalar yüzünden özür dilemişti.  

Dan Brown kitaplarının akıcılığının sebebi kitaplarının aslında bir bulmaca olmasıdır desem abartmış olmam.

Elinizden kolayca bırakmazsınız çünkü bir önceki sayfanın sonucunu merak edersiniz. Bu sayede uzun sayfalarına rağmen okuyucuyu asla sıkmaz ve kitabın içinde her zaman faal rol oynatır. Size bilmediğiniz birçok şey öğretir, daha önce görmediğiniz yerleri bile sanki o an ordaymışsınız gibi size yaşatır.

Ben kitaplarını okurken hep durup olay gidişatı üzerine teoriler üretiyordum ve bu sayede kendimi Langdon’ın yardımcısı gibi hissediyordum.

Unutmayın Brown kitabının son sayfasında bile hepimizi yanıltabilir.  

Komplo teorilerini, tarihi seven ve ezoterik grupları merak eden birisi olarak okumaktan büyük keyif aldığım bir yazardır Dan Brown.

Ne kadar iyi temellere dayanırsa dayansın, onun komplo teorisi olduğu asla unutulmamalıdır. 

Melekler ve Şeytanlar Filmi

Robert Langdon rolünde bence tam üstüne yakışan bir isim Tom Hanks’i, Vetra rolünde ise İsrail’li oyuncu Ayalet Zurer’i görüyoruz.

Filmin Vatikan’da geçen sahneleri Los Angeles’ta yeşil ekran ile çekilmiş. Vatikan yaptığı açıklamada, filmin çekilmesini kabul etmemek için sadece yazarın Dan Brown olduğunu öğrenmelerinin yettiğini söylüyor.

Kitaptan uyarlama filmlerin sevmediğim bir özelliği ince detayları genelde atlaması. Filmde kitaba çoğu yerde sadık kalınmış o yüzden kafanızda okurken canlanan sahnelerle rahatlıkla eşleştirebiliyorsunuz. 

Dinle bilim arasında uzun ve sürekli bir tartışma her zaman yaşanmıştır.

İkili konularda pek fazla üçüncü şıkkı göremeyiz. Bu tartışmada üçüncü şık ikisinin birbiri ile tartışma içinde olmaması seçeneği de büyük kitleler tarafından desteklenmektedir.

Peki size göre gerçekten bu ikili arasında bir tutarsızlık var mı?  

Eren Özvatan

Kitap Künyesi:                                                                    

MELEKLER VE ŞEYTANLAR

Yazar: Dan Brown 

Orijinal adı: Angels & Demons 

Yayınevi: Altın Kitaplar 

Sayfa sayısı: 575 

Film Künyesi: 

Yönetmen: Ron Howard 

Yapım yılı: 2009 

Oyuncular: Tom Hanks, Ayalet Zurer, Ewan McGregor  

Süre: 146 dakika  

 

2 cevap

  1. […] 13, Akıl Oyunları filmlerinin Oscar’lı yönetmeni Ron Howard ’ın,  Da Vinci Şifresi, Melekler & Şeytanlar gibi kitaptan uyarlama filmlerine eklediği 2015 yapımı filmi, The Heart Of Sea, hikâyesinde her […]

  2. Tüm seriyi okuyan ve filmleri izleyen biri olarak şunu söyleyebilirim: Çok özel ve dikkatle okunması gereken bir seri.
    Aksiyon ve macera teması işlenmiş gibi görünüyor.Ancak, sürüklenerek okuduğunuz tüm hikayede, dikkatle takip ettiğinizde, oldukça farklı bir bilgi zenginliğine, araştırılmış ve gözlemlenmiş biraz da bulmaca zevkiyle oluşturulmuş kurgu mantığına tanık oluyorsunuz.
    Hangi yaşta olursanız olun, zevkle, merakla okuduktan sonra keşke bitmese diyeceğiniz türden bir seri 🙂

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!