ÇOCUKLUGUN SONU – Arthur C. Clarke

booksiay

ÇOCUKLUGUN SONU – Arthur C. Clarke

ÇOCUKLUGUN SONU

ÇOCUKLUGUN SONU

“Bir kaç gün içinde insanlık geleceğini yitirmişti, Çünkü bir ırkın çocukları elinden alınırsa bütün tutkuları yok olur, hayatta kalma istekleri tükenirdi.”

Arthur C.Clarke

Giris cümlesi Arthur C.Clarke’ın “usta yazar”olarak anılmasını saglayan, ilk eserlerinden biri “Childhood’s End” adlı kitabının, kapağına ve ismine de ilham veren, en can alıcı cümlelerinden biri.. Dilimize, “Çocukluğun Sonu” olarak çevrilen romanın, 2015 yılında gösterime giren 3 bölümlük mini dizisi de aynı adı taşıyor.

Hiç durup düşündünüz mü, Taş Devri’nden bir adam kendini bir anda modern bir şehirde bulsa ne hissederdi?

Kitap ve dizi 3 bölümden oluşuyor.

  • 1.Bölüm: Dünya ve Hükümdarlar
  • 2.Bölüm: Altın Çağ
  • 3.Bölüm: Son Nesil

Kitabın konusu, dünyaya müdahalede bulunan dünya-dışı üstün yetenekli bir gücün yeryüzünü düzene sokması, dünyadaki tüm sorunları çözerek, hayal edilen altın çağı yaşatması üzerine şekilleniyor. Başlangıçtan iki nesil sonrasında yani üçüncü nesilde insanlığın sürpriz sonunu izlemeye başlıyorsunuz.

Spoiler vermeden devam etmeye çalışayım.

Çocukluğumdan beri hayranlık duyduğum yazarın, günümüz bilim kurgusunun temel taşlarını atan, insanlığı dünyadan evrenin sınırlarına taşıyan, düşünce boyutlarımızı yükselten dahiyane bir hayal gücü var …

Arthur C.Clarke klasik bilim kurgu tarihinin önemli kilometre taşlarından biridir. Fikirlerinden yaratılan bir çok film, dizi ve yapıtlar vardır.

Reklamlar

1968 yılında yazdığı “Bir Uzay Macerası: 2001 Odessey” ile başlayan 2010-2061-3001 ile 4lü seri yapan yazarın bu kitaplarını da gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

“Bir Uzay Macerası:2001 Odessey” kitabının da, henüz kitap basılmadan arkadaşı Stanley Kubrick tarafından filmi çekilmiştir. Film, ABD Kongre Kütüphanesi tarafından 1991 yılında kültürel, tarihi, estetik miras olarak kabul edilmiştir. Gelmiş geömiş en iyi filmler kategorisinde sayılan yapım, ABD Ulusal Film Arşivine alınmıştır.

Biraz araştırdığınızda yazarın geniş hayal gücünün, teknoloji, bilim kurgu yapımlarının yanı sıra Nasa ve Uzay çalışmalarına nasıl yön verdiğini, kullanılan terminolojinin neredeyse tamamına esin kaynağı olduğunu göreceksiniz.

Kitap mitler üzerine herkesi derin derin düşündürecek bir içerik barındırıyor.

Meraklıları mutlaka okumalı, araştırmalı.

Kitabın tanıtım bülteni şöyle:

Bilinmeyenin korkusu, geçmişten değil de gelecekten kalma bir hatıra olabilir mi?

Reklamlar

1953’te yayımlanan Çocukluğun Sonu, Arthur C. Clarke’ın bir bilimkurgu yazarı olarak tanınmasını sağlayan, yirminci yüzyıla damga vuran önemli romanlardan biri. 2015’te televizyona uyarlanarak dizi haline getirilen ve bilimkurgu takipçileri için yeniden gündeme gelen bu eserin gücü, insanlığın geleceğine dair en özgün ve düşündürücü yorumlardan birini sergilemesinde gizli.

Dünya üzerindeki uygarlığımızın kaderini, insan neslinin akıbetini irdeleyen Çocukluğun Sonu, ters köşeye yatıran bir “öteki” anlatısı, farklı bir uzaylı istilası öyküsü, ütopya ve distopya arasındaki ince çizgiye dair, kalın harflerle tarihe geçen bir bilimkurgu klasiği…

“Böyle bir kitap yıllardır yazılmadı.”
-C. S. Lewis-

“Ürkütücü derecede mantıklı, inandırıcı ve acımasız bir kehanet girişimi. Clarke gerçek bir usta.”
-Los Angeles Times-

ALINTILAR:

Yine de gitgide bir çocuk parkına dönen gezegenin akılları çelen bütün bu atraksiyonlarına karşın, bazı kişiler hâlâ o yıllar öncesinden kalma, cevabı bilinmeyen soruyu yineliyordu:

“Şimdi ne yapacağız?”

***

Hiç durup düşündünüz mü, Taş Devri’nden bir adam kendini bir anda modern bir şehirde bulsa ne hissederdi?

Ve o olay insanlık tarihinin başında değil, sonunda yaşandı.

O hatıra geçmişten değil, gelecekten kalmaydı.

Sebep ve sonucun yer değiştirebildiğini açıkça deneyimlemişti.

***

Irkınız kendi ufak gezegeniyle ilgili sorunları bile çözme yeterliliğine sahip görünmüyor. Buraya geldiğimizde siz, bilimin sağladığı imkanları bol keseden kullanarak kendinizi yok etmenin eşigindeydiniz.”

***

Sorumluluklarimdan birisi de sizi yıldızlarda bulunan güçlerden korumaktı. Hayal bile edemeyeceğiniz güçler bunlar.”

***

Sekiz yöneticiden oluşan bir Konsey tarafından yönetiliyoruz. Her biri sırayla Üretim, Enerji, Sosyal Mühendislik, Sanat, Ekonomi, Bilim, Spor ve Felsefeden sorumlu. Kalıcı başkanlık yok. Başkanlık koltuğu yöneticiler arasında senede bir el değiştiriyor.

***

Gezegenlere bir gün hükmedebilirsiniz. Ama yıldızlar insanlara göre değil.”

***

Bu adada insanlığın bağımsızlığını, sanatsal geleneklerini korumaya çalışıyoruz. Hükümdarlara karşı düşmanlık beklediğimizden degil; tek isteğimiz, kendi kafamıza göre yaşamak. Eski zamanların ulus anlayışını yok edip, insanlığın tarihin başlangıcından beri süregelen yaşayış biçimine son verdiklerinde, kurunun yanında yaş da yandı. Artık ortada ruhsuz, sıradan ve kültürel acıdan ölü bir dünya var. Hükümdarlar geldiginden beri yeni hic bir sey üretilmedi. Sebebi de açık. Mücadele etmeye değer bir şey kalmadı. Insanlar günübirlik eğlencelerle oyalanıyor.

Zaman çemberinde çınlayan, gelecekten geçmişe bozuk bir yankı gibi düşün. Hatıra değil de, kehanet diyelim.

KİTAP KÜNYESİ:

  • Kitap Adı:                         ÇOCUKLUĞUN SONU
  • Özgün Adı:                       Childhood’s End
  • Yazarın Adı:                     Arthur C. Clarke
  • Kategori:                           Bilim Kurgu , Roman
  • Sayfa Sayısı:                     251
  • İlkYayın Tarihi:                1953
  • Yayınevi :                         İthaki

DİZİ KÜNYESİ:

Yönetmen:         Nick Hurran

Senarist:              Arthur C. Clarke , Mathew Graham

Oyuncular:         Mike Vogel,Osy Ikhile,Daisy Betts,Yael Stone,Georgina Haig,Charles Dance

Tür:                       Bilim Kurgu , Dram , Gizem

Çocukluğun Sonu

 

2 cevap

  1. […] ÜÇ CİSİM PROBLEMİ – İnsanlığın Gün Batımı KARANLIK ORMAN – Bir Kez Bildiniz Mi, Dünya Daralır! ÇOCUKLUGUN SONU- Sadece, Tek Bir Bireyle Başladığını Keşfettik; Hep Bir Çocuk Oldu Bu! […]

  2. […] ÇOCUKLUGUN SONU- ARTHUR C.CLARKE (Kitap & Mini Dizi) […]

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!